У серпні члени CEO Club вирушили до Одеси. Поміж іншим, завітали до SHABO, де співзасновник компанії Гіоргі Іукурідзе розповів про культуру вина, провів для членів CEO Club Ukraine екскурсію та дегустацію.
Виноробна компанія SHABO об'єднує потужний виробничий комплекс з сучасним європейським обладнанням та майже дві тисячі років традицій виноробства. У її структуру входять «Винний дім Шабо», «Будинок ігристих вин Шабо», а також «Коньячний дім Шабо».
Виробничий комплекс SHABO знаходиться в безпосередній близькості від виноградників терруару Шабо, які розташовані на півдні України, між Чорним морем і Дністровським лиманом, на одній виноградної широті з Бургундією (46,6 °). Тут самою природою створені унікальні грунтово-кліматичні умови: м'який степовий клімат, сприятлива температура протягом всього року, різноманітність типів грунтів.
Один із важливих соціальних проєктів — це створення у 2009 році Центру культури вина SHABO. Його мета — дати можливість кожному бажаючому особисто побачити, де створюються благородні напої та відчути себе частиною українського виноробства. Центр культури вина SHABO визнаний відкриттям десятиліття у сфері туризму, названий культурною спадщиною Європи і включений в європейську карту музеїв вина.
Це єдиний в Україні туристичний комплекс, котрий розташований безпосередньо на території діючого виноробного підприємства й об'єднує в собі сучасне високотехнологічне виробництво та унікальні культурні й історичні об'єкти.
SHABO має унікальний терруар України, 1200 га виноградників (на території яких можна розмістити 70 Олімпійських стадіонів) і 4 млн виноградних лоз, велика частина яких — це європейські сорти з кращих розплідників Європи: Каберне Совіньон, Каберне Фран, Мерло, Мускат Оттонель, Піно Грі, Піно Нуар, Рислінг Рейнський, Совіньон Блан, Сіра, Трамінер рожевий, Шардоне та ін. Вік найстаршої лози більше 40 років. Всього 20 сортів винограду.
Шабо — один із стародавніх теруарів Європи. Праотцями виноробства в цьому регіоні вважають стародавніх греків. Саме вони у 6 – 2 ст. до н. е. заснували на березі Чорного моря поселення Тіра (пізніше — місто Акерман) і першими висадили тут виноградники. Це було понад 2,5 тисячі років тому.
У 16-му столітті в цих краях розпочався «турецький період». Поселення отримало назву «Аша-абаг», що перекладається з турецької як «нижні виноградні сади». Таку назву було вибрано не випадково — територіально виноградники розташовувалися нижче м. Акермана (пізніше — м. Білгород-Дністровський). Тут вирощували різні сорти винограду. Серед них був один, який і досі росте в Шабо і вважається автохтонним — «Тельті Курук», що в перекладі з турецької означає «лисячий хвіст». Для збереження цієї унікальної виноградної лози у компанії SHABO створено спеціальну програму.
Початок культурного виноробства в регіоні пов'язаний з швейцарськими переселенцями, які у 1822 році заснували тут виноробне поселення. Здолавши шлях довжиною 2,5 тисячі кілометрів, швейцарці з далекого кантону Во прибули на берег Дністровського лиману — до Аша-абагу. Правда, через труднощі вимови вони швидко перейменували своє поселення спочатку на Шабаг, а потім і на Шабо.
Засновник колонії Луї Тардан писав: «Якщо хочете побачити рай на землі, кращого місця не знайдете». Завдяки унікальним характеристикам теруару й виключній працьовитості швейцарських переселенців ця територія поступово перетворилася на справжній виноградарський край.
Саме швейцарці надали цій землі європейських стандартів виноробства. І, як результат, у 1847 році шабські вина отримали свою першу золоту медаль, поклавши, таким чином, початок своєрідній традиції — отримувати високі нагороди на кращих конкурсних дегустаціях світу.
На основі багатовікових традицій шабського виноробства у 2003 році було створено компанію SHABO — український виноробний комплекс з повним циклом виробництва. Діяльність компанії спрямована на вирощування та переробку винограду, виробництво й реалізацію алкогольної продукції SHABO, створеної виключно з відбірного винограду.
За короткий строк підприємство стало лідером галузі. Сьогодні широкий асортимент продукції Shabo представлено в усіх регіонах України, а також у Грузії, Ізраїлі, Китаї, Польщі, Латвії, Естонії, Бельгії, Франції, Данії, Чехії, США, Бразилії, Канаді, Японії, Казахстані, Литві, Нігерії, Білорусі та Великобританії.
Компанія SHABO виробляє благородні напої на власних виробничих потужностях, розташованих у безпосередній близькості від виноградників. За оснащеністю виробничо-технологічна база підприємства є однією з кращих в Європі. Вірність традиціям і сучасні технології виноробства дозволяють створювати алкогольні напої SHABO, в яких втілено найкращі характеристики теруару, що сформувалися у відбірних виноградних ягодах.
Вже за 15 хвилин після зібрання виноград в ідеальному стані доставляють до відділення з приймання й переробки винограду. Загальна площа відділення — майже 1300 кв. м., за сезон тут можна переробити понад 20 тисяч тонн винограду червоних і білих сортів. Процеси приймання і переробки винограду автоматизовані. Сучасне високотехнологічне обладнання забезпечує постійний температурний контроль і щадний режим переробки.
Виносховище — одне з найбільших в Україні, його загальна площа майже 10 тис. кв. м. і має 3 рівні: нульовий, 5 та 9 метрів під землею. Тут у дубових бариках і сучасних місткостях з нержавіючої сталі одночасно може зберігатися понад 10000000 літрів вина.Загалом у компанії SHABO понад 2000 дубових французьких бариків, які за літражем, якістю й регіоном походження деревини було ретельно підібрано до кожного конкретного сорту вина.
Унікальність цього об'єкта належним чином оцінили не лише поціновувачі благородних напоїв, але й міжнародні експерти. У вересні 2011 р. під патронатом Ради Європи «Центр культури вина SHABO» став місцем проведення міжнародного форуму «Дні європейської спадщини», включений до європейської карти музеїв вина й названий культурною спадщиною Європи. «Центр культури вина SHABO» — член міжнародної «Асоціації з культурного та туристичного обміну».